Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ a solicitat Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai-iunie 2023, şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ. Solicitarea a fost transmisă înainte de aprobarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri bugetare, așa-zisa „ordonanţă trenuleţ”.
Într-un comunicat de presă comun, federaţiile din învăţământ precizează că cele mai importante nemulţumiri vizează îngheţarea salariilor la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe o perioadă îndelungată.
Astfel, sindicaliştii consideră că „se calcă în picioare declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023”.
„Nu trebuie să se uite un lucru: Şi promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”, spun sindicaliştii.
În ceea ce priveşte modul în care se vrea acordarea voucherelor de vacanţă (800 de lei de la Guvern, cu condiţia ca salariatul să achiziţioneze pachete turistice de cel puţin 1.600 de lei), sindicaliştii susţin că această măsură îi va afecta, în primul rând, pe salariaţii cu venituri mici, care nu-şi vor permite să completeze cu cel puţin 800 de lei sumele pentru a-şi achiziţiona astfel de pachete turistice.
Referitor la suspendarea aplicării unor prevederi din Legile Învăţământului Preuniversitar şi Învăţământului Superior până în anul şcolar/universitar 2026-2027, sindicaliştii consideră „anormal şi revoltător” ca anumite prevederi ale celor două legi „să fie suspendate pentru o perioadă atât de îndelungată”.
Printre cele mai importante articole suspendate se numără: alocarea pentru sistemul educaţional a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat; acordarea de vouchere educaţionale în cuantum fix pentru servicii de sprijin; intervenţii psihopedagogice şi materiale-suport, pentru participare la manifestări ştiinţifice sau de participare la cursuri de perfecţionare în domeniul funcţiei ocupate; reducerea numărului de elevi în învăţământul liceal, inclusiv în cel dual; reducerea cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene şi pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani şi gradul didactic I; majorarea cu 25% a costului standard pentru unităţile de învăţământ defavorizate; decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar; acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unităţii.
Potrivit sindicaliştilor, acestea sunt doar „o parte a nemulţumirilor” lor, ameninţând cu reluarea unor acţiuni de protest. „În aceste condiţii, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acţiuni de protest să aibă loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti”, avertizează federaţiile sindicale din învăţământ.
I.I.
Care activitate suplimentara?Cea platita de parintii elevilor pentru meditatii acasa?La scoala nici macar nu-si fac datoria din program.Despre rezultate nici vorba,pentru care ar trebui penalizati.
Astia din invatamant au devenit cam nesimtiti. Cum nu le convine ceva, gata, greva. Anul trecut greva. Anul asta in care se anunta criza in toate domeniile, se reduc salarii in IT, trebuie sa se aduca bani la buget, profesorii iar fac greva si nu pot renunta la niste vouchere. Bai dementilor, voi credeti ca doar voi sunteti in tara asta? Daca e criza, de unde dreaqu sa va dea mai mult? Voi nu vedeti ce se intampla in Europa, cu crizele astea? mai sunt si alti angajati care au salarii mai mici ca voi. Mai sunt si cei din domeniul privat care sunt coplesiti de taxe, nu doar voi. V-ati invatat sa iesiti repede in strada cand nu va convine ceva. Faceti-va treaba la locul de munca, nu vedeti ca procentul de promovabilitate la BAC abia sare de 50%. Aveti salarii destul de mari, plus bani de la meditatii, iar de zile de concediui nu mai zic, un sfert din an stati acasa.
Ce naivi sunteți domnilor profesori să credeți că o să declanșați grevă ! Cu cine ? Cu lideri care primesc lună de lună zeci de mii de euro din salariu,din cotizațiile dvs,din participarea, de fapt neparticiparea in n consilii de administrație, din diurne, din fel și fel de inventate cursuri de formare,din abonamente gratuite la telefon,din deconturi de combustibil pentru mașină, din mașină cumpărată din banii dvs și pusă la dispoziția „liderului”? Cu ăștia credeți că o să faceți grevă, ăștia vânduți tuturor guvernelor de după ’89 ? Dacă vreți grevă trebuie să scăpați de acești trepăduși autointitulați lideri centrali,județeni, locali, pe școală și decideți va singuri soarta.Daca vor „negocia „trădători in numele dvs,o să rămâneți cu degetul in gură.