Șanse mici la titularizare: 49 de posturi pentru peste 500 de candidați în Gorj

144

În această vară, peste 500 de profesori din județul Gorj vor susține examenul național de Titularizare, în speranța obținerii unui post stabil în învățământ. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj, numărul candidaților este de zece ori mai mare decât cel al posturilor titularizabile disponibile în județ.

Posturile titularizabile sunt puține, doar 49, și nu acoperă toate disciplinele. Cei mai mulți candidați știu deja că, indiferent de nota obținută, nu vor putea ocupa un post pe perioadă nedeterminată, din lipsă de catedre vacante. Majoritatea locurilor scoase la concurs sunt pe perioadă determinată și presupun norme incomplete.
„Avem 522 de profesori înscriși și validați pentru Concursul Național de Titularizare 2025, respectiv 49 de posturi și catedre titularizabile”, a declarat inspectorul școlar Mircea Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.
Mai bine de jumătate dintre aceste posturi sunt destinate specializărilor precum consiliere școlară, sprijin educațional și logopedie, în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.
Peste 200 de candidați provin din rândul educatorilor și învățătorilor, în timp ce 34 s-au înscris pentru disciplina educație fizică. La Limba română sunt 31 de candidați, deși nu există niciun post titularizabil disponibil.
În schimb, sunt disponibile sute de posturi pentru suplinire – ore fragmentate care, prin cumul, pot forma norme întregi.

Examenul, pe 15 iulie
Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Proba scrisă a examenului este programată pentru 15 iulie, la Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.
Pentru a se titulariza, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 la proba scrisă și la inspecția la clasă, dar și să existe o catedră titularizabilă. Pentru a putea ocupa un post ca suplinitor, este necesară nota 5 la ambele probe.
Pentru acest an, Ministerul Educației a confirmat că examenul național de titularizare se va desfășura conform procedurilor deja cunoscute și anunțate.

Evaluări periodice pentru dascăli
Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunțat schimbări majore în ceea ce privește examenul de Titularizare. Propunerile fac parte din raportul QX, un diagnostic al sistemului de educație românesc. Propunerea urmează să fie discutată cu partenerii de dialog social și ar putea fi aplicată abia după aceste consultări.
Ministerul subliniază că modificările vizează atragerea și păstrarea cadrelor didactice bine pregătite în sistemul de învățământ.
O parte importantă a propunerii este introducerea unei evaluări periodice, la fiecare 5 ani, pentru profesorii deja angajați. Această evaluare nu va presupune un nou examen de titularizare, ci va urmări îndeplinirea unor standarde profesionale minime. „Această evaluare include feedbackul de la director, de la colegi şi de la beneficiari. În cazul în care se constată faptul că standardele minimale nu sunt atinse, într-un interval de 2 ani, profesorul intră în programe de training, de dezvoltare profesională şi/sau în programe remediale. Dacă după cei 2 ani nu atinge standardele minimale, atunci trece de pe poziţia de angajat pe perioadă nedeterminată pe cea de angajat pe perioadă determinată”, menţionează reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
În concluzie, nu este vorba de a regândi și a susține din 5 în 5 ani examene naționale pentru posturile respective, nici de pierderea posturilor pe perioadă nedeterminată pe care profesorii le au acum.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.