Târgu Jiu intră pe harta rutelor interregionale deservite de ramele moderne PESA

155

Primul tren electric regional PESA 655-5 (RE-R103), produs de către constructorul polonez PESA, a ajuns în România. Rama electrică are climatizare, conexiune Wi-Fi, o zonă pentru călători cu dizabilități și pentru cei care vin cu bicicleta.

Săptămâna trecută, în cadrul Conferinței de Operatorie Feroviară & Material Rulant, organizată de Club Feroviar, a avut loc la Terminalul Intermodal Episcopia Bihor prezentarea în premieră a ramei PESA 655-5, care a sosit în România pentru testare și omologare. La prezentarea ramei au participat oficiali din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), dar și reprezentanți ai producătorului polonez PESA – vicepreședintele Maciej Maciejewski și șef proiect Grzegorz Chojnacki.
,,Ramele electrice regionale produse de PESA sunt compuse din trei vagoane, având o capacitate de 160 locuri pe scaune, 243 locuri în picioare, 2 locuri pentru persoane cu dizabilități și 16 locuri pentru biciclete. De asemenea, trenurile sunt dotate cu sistem wi-fi și ating o viteză maximă de 160 km/h. Reamintim că proiectul este finanțat prin Fondul pentru Modernizare, având un buget total de 2.777.369.677,05 lei. Precizăm că primele rame RE-R urmează să intre în circulație la finalul acestui an”, au anunțat reprezentanții ARF.

S-a semnat o nouă suplimentare
La mijlocul lunii curente, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat semnarea unui act adițional prin care contractul inițial cu producătorul polonez PESA este suplimentat cu încă 9 rame electrice interregionale, pe lângă cele 20 deja contractate în decembrie 2023.
Fiecare tren este format din trei vagoane și poate atinge o viteză maximă de 160 km/h.
Valoarea totală a contractului, care include 29 de unități electrice multiple și servicii de mentenanță pentru o perioadă de 15 ani, se ridică la aproximativ 1,6 miliarde de lei. Întregul lot va fi furnizat până la finalul anului 2027, potrivit informațiilor furnizate de ARF.
Actul adițional prevede și instruirea personalului în ceea ce privește operarea trenurilor și utilizarea aplicațiilor software, responsabilitate asumată de producător.
Finanțarea celor 20 de rame inițiale este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în timp ce noile 9 rame vor fi finanțate prin Fondul pentru Modernizare (FM).
Trenurile vor fi introduse pe mai multe rute interregionale importante, printre care: Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova; Brașov – Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; Galați – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; Galați – Brăila – Făurei – Fetești – Constanța (Mangalia); Mangalia – Constanța – Fetești – Brăila – Mărășești – Bacău – Pașcani – Iași/Suceava; Giurgiu – București – Ciulnița – Călărași; Oradea – Cluj Napoca – Sighișoara – Brașov; Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.
Noile rame vor oferi condiții moderne de călătorie, fiind echipate cu sisteme de climatizare, conexiune Wi-Fi, zonă bar/bistro, spațiu destinat persoanelor cu dizabilități, automate de bilete și aparate de compostat. Fiecare tren oferă 191 de locuri pe scaune.

Licitație și pentru locomotive
În paralel, ARF a anunțat lansarea unei noi licitații, de data aceasta pentru livrarea a 23 de locomotive electrice capabile să circule cu o viteză maximă de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători, destinate transportului feroviar de călători. În acest caz, valoarea contractului este estimată între 1,1 și 1,6 miliarde lei, fiind incluse și servicii de reparații și mentenanță pe durata de viață a locomotivelor electrice. Finanțarea proiectului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.