“LicArt”, la a XV-a ediţie

506

Zilele trecute s-a dat startul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni “LicArt”. Anul acesta, liceenii vor avea la dispoziţie doar 15 săptămâni pentru a-şi demonstra talentul artistic şi a câştiga un loc în Tabăra de Creaţie din vară, tabără în cadrul căreia vor fi desemnaţi şi premiaţi câştigătorii.

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni “LicArt” se va desfăşura în perioada 4 ianuarie – 17 aprilie 2016. La concurs pot participa doar elevii care sunt înscrişi într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată, în clasele IX-XII, cu poezii sau fotografii proprii. Pentru a se înscrie, liceenii trebuie să-şi creeze un cont de participant pe site-ul concursului şi să înscrie un text sau o fotografie. Vor avea apoi dreptul să înscrie câte un text sau câte trei fotografii pe săptămână, până la sfârşitul concursului. La prima secţiune a concursului se vor accepta doar poezii scrise în limba română, cu diacritice. Înscrierea unui text care nu aparţine concurentului sau care conţine părţi copiate va duce la descalificarea din concurs a acestuia. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul înscrierii unei creaţii care nu este scrisă cu diacritice sau care conţine greşeli gramaticale sau cuvinte vulgare, triviale ori cu conotaţii sexuale. La secţiunea “Fotografie”, concurenţii îşi vor putea înscrie creaţiile la una, două sau toate trei categoriile acestei secţiuni a competiţiei: fotografie digitală alb-negru (desaturare completă, fără nuanţe de roz, bleu, etc.), fotografie digitală portret (doar oameni) şi fotografie digitală cu tematică diversă. Pentru înscrierea în concurs, o fotografie (numai în format JPG) trebuie să aibă latura mare de fix 750 de pixeli şi nu trebuie să depăşească 250 kb. În caz contrar, nu va putea fi postată. Imaginile nu trebuie să aibă ramă, semnătură sau dată, watermark sau alte înscrisuri. Şi la această secţiune, potrivit regulamentului concursului, se poate lua măsura descalificării unei lucrări sau chiar a eliminării concurentului, în una din următoarele situaţii: înscrierea unei imagini care nu aparţine concurentului, înscrierea unei imagini la secţiunea greşită sau înscrierea aceleiaşi fotografii la mai multe secţiuni, înscrierea fotografiilor-colaj, înscrierea fotografiilor cu caracter pornografic sau care aduc atingere demnităţii şi intimităţii umane, înscrierea fotografiilor care prezintă atitudine de fumător, băutor de alcool sau consumator de droguri, înscrierea unor fotografii ale altor fotografii, desene sau tablouri sau înscrierea unor fotografii manipulate grosolan în programe de editare. Orice concurent poate participa atât la secţiunea “Poezie”, cât şi la secţiunea “Fotografie”.

Desfăşurarea concursului
La sfârşitul fiecărei săptămâni, toate creaţiile vor fi evaluate de un juriu condus de Radu Herjeu, coordonatorul “LicArt”, care va desemna semifinalistele. La sfârşitul perioadei de concurs semifinalistele vor intra în jurizarea finală, pentru premiile I, II și III. Jurizarea va avea 3 etape: desemnarea nominalizatelor, ce se va face de către juriul condus de coordonatorul festivalului, desemnarea finalistelor, ce se va face pe baza evaluării de către Marele Juriu a creaţiilor nominalizate – cântărind 80% din nota finală – şi a performanţelor din toată perioada de concurs – numărul semifinalistelor şi al nominalizatelor – cântărind 20% din nota finală, şi desemnarea câştigătoarelor, ce se va face, de asemenea, pe baza evaluării finalistelor de către Marele Juriu şi a performanţelor din toată perioada de concurs. Finaliştii vor fi invitaţi în Tabăra de Creaţie “LicArt”, în vara lui 2016. În cadrul acesteia vor fi anunţaţi şi premiaţi câştigătorii concursului.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.