Un bărbat de 45 de ani din Târgu Jiu a încercat să fenteze legea într-un mod tot mai des întâlnit printre șoferii români: a refuzat recoltarea probelor de sânge, după ce a fost prins băut la volan. Doar că această decizie i-a adus o condamnare penală.
Șoferul a fost oprit de poliție pe DJ 672B, în localitatea Bârsești, pe 15 decembrie 2024, în jurul orei 09:20. Oamenii legii au constatat rapid mai multe abateri: bărbatul nu purta centura de siguranță, circula cu luminile de întâlnire stinse și depășise limita legală de viteză.
După aplicarea sancțiunilor contravenționale, bărbatul a fost testat cu etilotestul. Rezultatul: 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, o valoare care depășește cu mult limita penală.
Refuz înregistrat
Polițiștii i-au cerut bărbatului să îi însoțească la spital, pentru recoltarea probelor biologice, necesare stabilirii alcoolemiei.
„Potrivit imaginilor surprinse de bodywarncam-ul din dotarea organelor de poliţie, la ora 09:50:30, inculpatul, fiind întrebat dacă este de acord să însoțească organele de poliţie la unitatea spitalicească, pentru a i se recolta mostre biologice de sânge, refuză, zicând: «Eu zic să nu mergem»”, potrivit informațiilor de la instanță.
Este o practică tot mai des întâlnită în rândul șoferilor care vor să evite o condamnare, ignorând faptul că acest refuz este, în sine, o infracțiune, pedepsită de lege cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Nu e la prima abatere
În fața anchetatorilor, bărbatul a recunoscut că băuse, spunând că a consumat aproximativ 200 ml de țuică fiartă, înainte de a se urca la volan.
Instanța a descoperit că bărbatul mai fusese condamnat anterior pentru infracțiuni rutiere similare, inclusiv în afara țării.
„Deşi este o persoană matură, aparent integrată în societate, având un loc de muncă stabil, acesta nu este apt să înţeleagă actele de autoritate şi să dovedească respect şi să se conformeze de bunăvoie obligaţiilor care îi revin în societate, (…) fiind condamnat anterior pentru comiterea unor infracţiuni similare, aspecte care relevă o specializare infracţională, elemente suficiente care să creeze convingerea că aplicarea unei pedepse orientate către minimul special nu este în măsură să înlăture pericolul pe care inculpatul îl reprezintă la acest moment pentru ordinea publică, iar timpul scurs de la comiterea faptelor este prea mic pentru ca ecoul acesteia să se fi estompat suficient”, a motivat instanța.
Judecătorii au decis să îl condamne la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. Printre obligațiile impuse se numără și prestarea a 120 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Liceul Tehnologic Bârsești, fie la Direcția Publică de Patrimoniu Târgu Jiu.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
I.I.