Proiect al APM Gorj pentru menţinerea habitatelor forestiere şi a speciilor protejate

925

Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj are în desfăşurare mai multe proiecte care se referă la refacerea habitatelor şi crearea unei infrastructuri pe zona respectivă. „Managementul siturilor Natura 2000 Prigoria-Bengeşti şi Râul Gilort” este unul dintre proiecte, în valoare totală de 706.718 lei. Obiectivele proiectului trebuie atinse până la data de 17.07.2015.

În cadrul proiectului vor fi realizate o serie de măsuri de conservare a habitatului precum şi măsuri de conservare a speciilor. De asemenea vor fi realizate acţiuni de informare a comunităţii locale şi a autorităţilor publice locale cu privire la regimul de protecţie al zonei, amplasarea unor panouri de informare la intrările în situl Natura 2000 – activitate aflată în implementare, prin proiectul cu titlul “Managementul siturilor Natura 2000 Prigoria-Bengeşti şi Râul Gilort”. Un alt obiectiv îl constituie interzicerea utilizării pesticidelor care nu sunt biodegradabile sau au remanenţă mare; promovarea regenerării naturale a pădurii. Totodată prin lucrările de ajutorare a regenerării naturale şi tăierile de îngrijire se vor promova cu precădere exemplarele provenite din seminţe. Vor fi efectuate împăduriri, acestea se vor executa doar cu puieţi proveniţi din material seminologic local sau din ecotipuri similare, obţinut de la speciile edificatoare şi caracteristice ale habitatelor; extragerea speciilor invazive şi alohtone din interiorul sitului; menţinerea în pădure a arborilor uscaţi, parţial uscaţi, bătrâni sau rupţi şi a celor care prezintă cavităţi şi scorburi; menţinerea în ecosistem a crengilor moarte căzute pe sol; protejarea stratului ierbos prin interzicerea păşunatului în pădure.

Specii rare
În Situl Natura 2000 Prigoria-Bengeşti, cele mai mari suprafeţe de pădure sunt acoperite de gorunete, făgete şi goruneto-făgete (FD3) şi deţin peste 98% din sit. Suprafeţe mici de pădure sunt formate din pin sau amestec de fag şi conifere. Pe văile pârâurilor întâlnim zăvoaie de anin în amestec cu frasin, sălcii şi alte specii ce formează habitatul natural protejat 91E0* – Păduri aluviale cu Alnus glutinosa şi Fraxinus excelsior (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae). Acest habitat formează fâşii înguste chiar pe malul de lângă apă. În aceste fâşii se întâlnesc, mai rar, şi arbori precum plopul negru sau ulmul. Sunt prezenţi, de asemenea, arbuşti ca socul negru, care are nevoie de azotul fixat de bacteriile de pe rădăcinile aninului, alunul, călinul sau sângerul. În stratul ierbos găsim ferigi, mentă, nu-mă-uita. Acest habitat este foarte important la nivel european. Ocupă suprafeţe mici de teren şi este specific zonelor de luncă din preajma apelor. Este unul din habitatele care deşi nu ocupă suprafeţe întinse de teren adăposteşte un număr foarte mare de specii, constituind un rezervor de biodiversitate. Prin complexitatea lui structurală, acest habitat creează o mare diversitate de nişe ecologice, oferind loc de odihnă, de hrană, de cuibărit şi de creştere a puilor pentru numeroase specii de animale.
Situl Natura 2000 Prigoria-Bengeşti fiind acoperit de păduri în proporţie de peste 98%, este foarte important pentru speciile de nevertebrate Osmoderma eremita (gândacul sihastru), Lucanus cervus (rădaşca) şi Morimus funereus (croitorul cenuşiu). Gândacul sihastru şi rădaşca sunt specii care în ultimii ani au cunoscut un declin accentuat datorită restrângerii habitatelor prielnice.
În acest sit întâlnim în cea mai mare parte un escosistem terestru forestier antropogen, în care intervenţia omului este parţială (management forestier general, tăieri de arbori). De-a lungul pârâurilor ce străbat situl Natura 2000 se formează ecosisteme şi microecosisteme acvatice majoritatea temporare. Durata menţinerii ecosistemelor temporare depinde de perioada, durata şi cantitatea în care cad precipitaţii (ploi, ninsori) în zonă. În câteva zone, pe suprafeţe mici întâlnim ecosisteme terestre formate din pajişti şi tufărişuri.
Situl prezintă o importanţă deosebită pentru 6 habitate forestiere dintre care unul prioritar şi pentru specii de amfibieni şi nevertebrate.
Tipuri de habitate prezente în sit: păduri de fag de mai multe tipuri, păduri de stejar cu carpen, păduri balcano-panonice de cer şi gorun, păduri de stejar şi carpen.
Situl Natura 2000 este în mod deosebit important pentru menţinerea habitatelor forestiere şi a speciilor protejate care sunt prezente aici. Este una dintre puţinele zone de deal în care se află păduri de fag, acestea formând aici două tipuri de habitate naturale protejate.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.