Miere toxică, sechestrată la Gorj de inspectorii DSV

515

iliuta dsvÎn jur de 50 de borcane de miere, comercializată de un producător din judeţul Alba a fost scoasă de pe rafturile unui magazin din judeţul Gorj, după ce inspectorii Direcţiei Judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor(DSVCA) au constatat că mierea nu respecta procesul de producţie.

 

Reprezentanţii DSVCA Gorj i-au alertat imediat şi pe colegii lor din ţară în legătură cu produsul depistat şi au sechestrat borcanele cu miere. Asta deoarece inspectorii au considerat că produsul ar fi fost încălzit.

Acest procedeu nu este conform normelor sanitar-veterinare, deoarece încălzirea mierii la o temperatură de peste 40 de grade poate provoca modificări. De altfel, este cunoscut că mierea încălzită excesiv produce “furfurol”, o substanţă toxică. Furfurolul este o aldehidă care se prezintă sub formă de lichid uleios, cu miros particular. Se foloseşte ca solvent selectiv la rafinarea uleiurilor minerale şi vegetale şi ca insecticid vermicid. “Vineri am instalat alerta de aici de la Gorj în cazul mierii încălzite. În momentul în care se instalează alerta toate Direcţiile Sanitar Veterinare ştiu că de la producătorul din judeţul X în reţeaua de supermarketuri din România a pătruns miere cu probleme. În acel moment toată mierea de la producătorul respectiv se sechestrează. Supermarketurile îşi retrag mierea către depozitul central, acolo unde este serviciul sanitar-veterinar care controlează toate alimentele care intră în acel depozit. Pe piaţa judeţului se verifică însă piaţa ţărănească asta alături de magazinele unde se valorifică mierea de la diverşi fabricanţi. În general noi respectăm ce scrie pe etichetă”, a explicat Ion Iliuţă, directorul DSVCA Gorj.

Ana-Maria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here