În Duminica Rusaliilor și a Pogorârii Duhului Sfânt, folclorul din Gorj și din țară este în doliu. Ion Aurel Blondea, un dirijor de excepție al unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri din România – Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” și-a început zborul către Împărăția lui Dumnezeu.
Vestea trecerii sale în eternitate a fost dată de soția sa, Alina Victoria, în dimineața zilei de duminică, 8 iunie 2025, în Duminica Rusaliilor și a Pogorârii Duhului Sfânt, și a fost primită cu tristețe de iubitorii folclorului românesc, de cei care l-au cunoscut și i-au apreciat contribuția remarcabilă la păstrarea și promovarea tradițională a folclorului românesc. Aurel Blondea avea 58 de ani, însă de mai multă vreme suferea de o boală cronică, iar în ultimele săptămâni maestrul a fost internat în spital, starea sa de sănătate degradându-se vizibil.
De-a lungul carierei sale, Aurel Blondea a fost o prezență marcantă pe scena muzicală a folclorului autentic românesc, dedicându-și viața promovării tradițiilor autentice și perfecționării artiștilor cu care a colaborat. Cei care l-au cunoscut îl descriu drept un mentor desăvârșit și un om cu o pasiune nemărginită pentru muzică. A fost mai mult decât un dirijor și un violonist excepțional. A fost un far de lumină pentru toți cei care au avut privilegiul să-i simtă căldura sufletească și să-i asculte muzica. Aurel Blondea a dedicat fiecare notă și fiecare moment pentru a îndruma și a inspira mulți muzicieni, ajutându-i să-și găsească drumul și să strălucească pe scenă. A fost un om, un dirijor și violonist excepțional, care a pus o amprentă profundă în muzica populară românească, dar mai ales, a Gorjului. Moartea lui lasă un gol imens în folclorul românesc și în comunitatea muzicală!
Aurel Blondea s-a născut pe 17 iulie 1967, în Târgu Jiu. De la o vârstă fragedă, a fost influențat de mama sa și de bunicul său, un contrabasist renumit care a cântat alături de Maria Tănase și Maria Lătărețu. Blondea și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică din Târgu Jiu, continuând apoi la Liceul de Muzică „George Enescu” din București și absolvind Conservatorul. La doar 18 ani, a fost angajat la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, unde a lucrat timp de peste 32 de ani. A fost concert-maestru timp de 15 ani, iar apoi a devenit dirijor, funcție pe care a ocupat-o timp de 17 ani. De-a lungul carierei sale, a creat peste 1000 de melodii și a imprimat peste 500 de albume. A colaborat cu artiști renumiți precum Niculina Stoican, Petrică Mâțu Stoian, Maria Loga, Claudia Torop, Ileana Lăceanu, Natalia Gorjanu, Nicoleta Lăcătușu, etc. Mulți dintre tinerii soliști au debutat alături de maestrul Aurel Blondea, iar alții s-au consacrat alături de acesta. A fost un mentor și un creator, fondând taraful „Blondea Group”, iar prin activitatea sa a contribuit la dezvoltarea folclorului românesc. Lasă în fonoteca de aur a folclorului românesc o moștenire artistică impresionantă, care va rămâne vie în inimile iubitorilor de folclor autentic românesc, celor care l-au cunoscut și i-au apreciat talentul. Ansamblul „Doina Gorjului” a reușit să se impună în galeria marilor ansambluri profesioniste din țară datorită armoniei cu care reușește să îmbine în spectacolele sale talentul artiștilor cu interpretarea scenică, cu frumusețea culegerilor folclorice și a costumelor sale. Nu s-a îndepărtat niciodată de menirea sa, aceea de a păstra și a transmite mai departe folclorul gorjenesc, mesajul spectacolelor sale având menirea de a educa publicul în spiritul respectării valorilor tradiționale românești.
Sute de mesaje de condoleanțe au fost transmise de colegi, artiști și iubitori de folclor, reflectând respectul și admirația față de cel care a fost marele instrumentist și dirijor, Aurel Blondea.
Contribuția sa la viața artistică a Gorjului este de neprețuit. Muzica pe care a slujit-o cu pasiune va continua să-i poarte amprenta, iar amintirea lui va rămâne vie în inimile celor care l-au cunoscut și apreciat. Plecarea sa lasă un gol imens în lumea muzicii populare românești, acolo unde și-a dedicat întreaga viață promovării tradițiilor autentice și formării unor generații întregi de artiști.
Drum lin la ceruri și odihnă în lumină, Aurel! Eternă amintire!
Gigi Bușe, Filiala „Jean Bărbulescu” Gorj-Mehedinți a UZPR