Cea mai înaltă șosea din țară a fost luată cu asalt de mii de turiști care au venit aici, la plimbare, în minivacanța de Rusalii, care a coincis cu reluarea circulației pe tronsonul dintre Rânca și Obârșia Lotrului.
Pe marginea drumului, în Pasul Urdele, la peste 2000 de metri altitudine, turiștii s-au putut bucura inclusiv de zăpada pe care soarele încă nu a topit-o complet. Copiii au putut chiar să facă o „bulgăreală” cu părinții, asta în condițiile în care în multe locuri din țară, inclusiv în Gorj, temperaturile au fost caniculare. „Din Craiova am ieșit cu copiii la plimbare pentru că acolo ne topeam de căldură, iar aici am avut surpriza să dăm de zăpadă. Nu se mai aștepta nimeni la așa ceva, dovadă că suntem îmbrăcați ca de vară, cu haine subțiri, dar o să ne urcăm repede în mașini. Oricum aici e foarte frig față de zona din care venim noi”, a spus unul dintre turiștii opriți pe marginea drumului.
Puțini dintre cei ajunși aici aveau haine cu care să se protejeze de temperaturile scăzute, cel mai mulți fiind doar în tricou și blugi. „Ar fi fost bune niște haine mai groase, dar am plecat nepregătiți.
Dacă jos sunt coduri de căldură, am zis că nu o fi așa de rău pe aici, dar uite că e rece. Nu vom îngheța, chiar ne dorim un pic de frig pentru că o să ne întoarcem la 36 de grade și acolo o să ne topim. Ne bucurăm chiar că am prins zăpadă, asta ne place cel mai mult”, a spus o turistă. „Ne-am bucurat de peisaj. Porțiunea asta cu zăpadă, vântul chiar, ne-au făcut o deosebită plăcere, pe lângă peisajele mirifice pe care le-am întâlnit pe traseu.
De la Sălaj am plecat de dimineață cu gândul să ne întoarcem acasă. Totul e frumos, e mirific, este o zonă pe care o iubim și pe care o vizităm cât de des putem, iar acum am ținut să venim de Rusalii pentru că am aflat că s-a deschis și circulația și, în plus, mai scăpăm și de căldura de acasă”, a spus un alt turist.
Și pentru că la altitudini sub 2000 de metri a fost soare și vreme frumoasă, turiștii au încins grătarele. Printre ei mulți gorjeni care au vrut să se bucure de o zi în natură.
„Petrecem Rusaliile pe Transalpina, aici în apropiere de Rânca, sub Păpușa, pentru că e foarte frumos. De la Prigoria am plecat cu prieteni, cu rude, am luat tot ce ne puteam dori pentru a avea o masă copioasă, cu cârnați, cu cărniță, cu cartofi făcuți la disc, bere și sucuri, și ne-am oprit aici în acest loc deosebit de frumos. Nu știu ce poate fi mai minunat într-o asemenea zi în afară de a fi cu prietenii într-un asemenea décor, lângă o masă îmbelșugată. Stăm câteva ore și apoi ne retragem spre casă”, a spus unul dintre petrecăreți.
Și pentru că nu toți turiștii au plecat cu grătarele după ei, cei mai mulți și-au potolit foamea la stâna băciței Mărioara Băbu, singurul punct gastronomic local de pe tot traseul Transalpinei.
Aici oamenii au mărturisit că au venit și de la sute de kilometri distanță pentru a gusta din preparatele delicioase ale stânei. „Aveam destule alternative în București, dar am zis că dacă tot s-a deschis Transalpina să venim să o vedem pe băciță și să mâncăm un bulz și un tocan aici în vârf de munte. A cam fost coadă până ne-a venit rândul, nu ne așteptam, dar ne bucurăm că e multă lume și că mâncarea e una delicioasă”, a spus o turistă.
„De la Caraș Severin am venit împreună cu familia. Am profitat de minivacanța aceasta și am zis să dăm o tură pe Transalpina. Ne era dor de mâncărurile de la stână, de peisajele acestea frumoase.
Avem atâtea lucruri minunate în țara noastră că e păcat să nu ne bucurăm de ele când avem ocazia”, a menționat un alt turist.
Pentru turiștii care vor ajunge în luna iunie pe Transalpina e bine de știut că circulația este permisă doar între orele 09.00 – 20.00, în iulie și august cea mai înaltă șosea putând fi tranzitată între 07.00 și 21.00.
Gelu Ionescu