Tot sub egida acelorași instituții, profesor doctor Dumitru Cauc și-a pus semnătura pe remarcabila carte de cercetare a istoriei locale „10, simbol al luptei poporului român pentru întregirea națională”, apărută în două ediții, ultima la Editura Universitaria, Craiova. A apărut, de asemenea, cartea de cercetare a istoriei naționale cu titlul „Avram Iancu, martirul idealului național”, cu ocazia bicentenarului, la Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2025. Și această lucrare a profesorului doctor Dumitru Cauc apare sub egida Institutului de Științe Socioumane „George Barițiu” al Academiei Române. A scris, de asemenea, lucrarea „Contribuții la cunoașterea domeniului mănăstiresc din Oltenia”, Scrisul Românesc, Craiova, 2011.
În calitate de director al Școlii Generale Rădinești, comuna Dănciulești, județul Gorj, ajutat de elevi, cadre didactice și bătrâni ai satului, la data de 1 octombrie 1973, Marin Arcuș a înființat Muzeul Satului Rădinești. Profesor doctor Constantin Arcuș, profesoara Liana Arcuș și profesorul Marin I. Arcuș au scris lucrarea „Muzeul Satului Rădinești”, Editura Sitech, 2019. Fondator al Societății Cultural-Științifice Rădinești-Gorj, 1989, a fost și președintele acesteia în perioada 1989–2014. Începând cu același an, 1989, a reînființat Târgul Anual „Ilie Bibulescu”, care a funcționat între anii 1980–1995. Marin Arcuș, împreună cu poeții Spiridon Popescu, Aurel Roșoga și doctor Constantin Arcuș au pus bazele revistei „Interfluvii” a Societății Cultural-Științifice Rădinești-Gorj. Revista, cu apariție anuală, este înregistrată la Biblioteca Academiei Române și la Biblioteca Națională a României. Revista, cu caracter enciclopedic, de regulă, are următoarea rubricaţie: Historia–magistra vitae; Literatură. Artă. Cultură; Aniversări; Profiluri; Cărți și reviste sosite la redacție. Până în prezent au apărut 26 de numere, iar colecția revistei se află la Muzeul Satului Rădinești.
De reținut că principalele responsabilități i-au revenit profesorului doctor Constantin M. Arcuș, autorul unor proiecte îndrăznețe. Dânsul este deja timonierul ambarcațiunii ce se numește Știință, Artă și Cultură, în Dănciulești. Domnia-sa este fondatorul unui ansamblu artistic, inițial cu numele celui mai vestit lăutar „Ionilă Cercel”, ulterior „Perlele Olteniei”. Cuprinde o formație instrumentală, una corală și alta de dansuri. A susținut spectacole în județele Gorj, Dolj, Vâlcea, la Universitatea Craiova. Este inițiatorul unui însemnat proiect privind transformarea zonei Dealul Muierii într-o atracție turistică.
Profesorul doctor Dumitru Cauc este fondatorul revistei școlare „Rădăcini”, cu o apariție lunară, și al publicației tot lunare „Mesagerul de Fărcășești”. Apariția în anul 2023, la Editura Măiastra din Târgu Jiu, a cărții „Însemnări de campanie”, cu subtitlul „Povestirile unui om” de Ion Mara, ediție îngrijită și prefațată de profesorul Dumitru Cauc, este rodul unei serioase cercetări, o constantă în activitatea intelectuală a profesorului.
Frații Dădălău, Ion și Dumitru, prin hotărâre judecătorească, au înființat Fundația Cultural-Științifică „Murmurul Jilțului” și revista cu același titlu, care 20 de ani a primit Titlul de Laureat al Concursului Național de Reviste Școlare. Chiar dacă pe frontispiciul revistei apare înscrisul „Revistă a Liceului Mătăsari-Gorj”, în prezent, este cea de-a doua valoroasă revistă de cultură din Gorj, după „Măiastra”, revistă a Uniunii Scriitorilor Români, opera profesorului doctor Zenovie Cârlugea. Cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Gorj, au înființat, în 1998, „Muzeul Jilțului”. Tot datorită celor doi ctitori, Colegiul Mătăsari este singura școală din județ și din țară care posedă Editura Rene, iar, începând cu 2011, au fost editate 20 de cărți despre viața din școală. Revista anuală „Murmurul Jilțului” apare în condiții tipografice excepționale, cu o bogată iconografie prezentată color.
Aflăm din finalul lucrării „Popasuri muzicale”, o carte excelentă de istorie a muzicii universale, apărută la Editura Info, Craiova, 2025, în condiții tipografice excepționale, la rubrica „De același autor” că Marin Arcuș este semnatarul a 16 lucrări, unele în colaborare cu membri ai familiei.
Profesorul doctor Dumitru Cauc este autorul a 8 cărți apreciate de institute subordonate Academiei Române și sunt în curs de apariție încă două lucrări: „Monografia comunei Fărcășești” și „Eroii Negomirului”. Dar să nu pierdem din vedere că este și coautor la realizarea celor 6 volume colective dedicate Centenarului Marii Uniri.
Dumitru Dădălău și-a publicat cărțile la Editura Colegiului, Rene.
Cei cinci profesori, pe care îi prețuim, conduși după dictonul latin „Nulla dies sine linea” (lat. „Nicio zi fără linie”), iar noi după citatul din „Caracterele” lui La Bruyère: „A-ți da seama de meritul cuiva și, după ce l-ai cunoscut, a-l prețui cum se cuvine, iată două lucruri mari, de făcut fără întârziere.” Nu s-au trudit în profesia lor ad gloriam (pentru glorie), din anumite veleități, dimpotrivă, așa le-a guvernat conștiința moștenită din familie sau preluată de la modele din școală, facultate sau din viață.
Pentru munca lor benedictină, acești oameni ai catedrei s-au bucurat, în primul rând, de recunoștința foștilor elevi și a părinților acestora. Consultând cartea lui Marin Arcuș, cu titlul „Profil de autor”, Editura Sitech, Craiova, 2022, aceasta se termină cu rubrica „Premii, distincții, diplome”, primite de la diverse instituții.
Profesorul doctor Dumitru Cauc, cu un trup firav, plăpând, dar cu o minte bogată, fructificată în cărțile sale – dar cu ce sacrificii?! Toate vacanțele școlare, concediile le-a petrecut prin biblioteci și prin cercetarea cu de-amănuntul a Arhivelor Naționale, a celor de la Pitești, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin și Vâlcea. În 1987 a primit titlul de Profesor evidențiat, semnat de Ministrul Educației, iar pentru „Monografia comunei Negomir” a primit premiul „Constantin C. Giurescu”, acordat de Societatea de Științe Istorice din România, și pentru cartea „Victor Popescu, simbol al luptei poporului român pentru întregire națională”, în anul 2023 a fost nominalizat de Institutul de Științe Socioumane „George Barițiu” al Academiei Române la un premiu acordat de cel mai înalt for științific. Posedă Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Fărcășești.
Frații Dădălău, Ion și Dumitru, se bucură de deosebita recunoștință din partea foștilor elevi, manifestată prin articolele elogioase în cel mai înalt grad în toate numerele revistei „Murmurul Jilțului”, la care se adaugă diplome de excelență din partea unor instituții. Tot mai multe voci semnatare ale revistei „Murmurul Jilțului” vin cu propunerea ca instituția ctitorită de ei, Colegiul Național Mătăsari, să poarte numele celor doi frați, Ion și Dumitru Dădălău.
Câtă dreptate a avut André Malraux când a afirmat că valorile se nasc din suferință!
Acești cinci profesori s-au născut la țară, iar părinții i-au pus la munci, în raport cu vârsta, din fragedă pruncie. Avem ceva pe inimă, ne chinuie un sentiment profund de când am citit cartea cu titlul „Atunci și acum” a lui Marin Arcuș, Editura Sitech, Craiova, 2022. Am aflat din această scriere că cel de-al șaptelea copil al familiei Ilie și Ana Arcuș a apărut în viață, la lumina zilei, în sânul naturii, fiind slobozit din pântecele materne pe câmp, pe un așternut de paie, moșit după tradiție de fratele său mai mare care i-a tăiat ombilicul pe o așchie. Acest copil dolofan, blond, va fi botezat cu numele de Marin. „Un nume bun, la un om sau la femeie, e darul sfânt al vieții” (Shakespeare). Pentru Marin a devenit și o comoară. Tot din această carte, am aflat că, pentru a-și îndeplini visul să devină învățător, ca să ajungă în Bănie, pentru examenul de admitere la Școala Pedagogică Mixtă, a fost nevoit să parcurgă per pedes 35 de kilometri, peste trei dealuri, însoțit de tatăl său, pentru a lua trenul din gara Bibești.
Rar îl prindem la telefon pe profesorul doctor Dumitru Cauc, deoarece este ocupat pentru a încredința tiparului încă două cărți.
Când îl sunăm pe profesorul Dumitru Dădălău, nu de puține ori, ne răspunde de pe patul spitalului, cu toate acestea, revista „Murmurul Jilțului”, cu fiecare an, prin grija domniei-sale, apare în lunile martie-aprilie mult mai bogată, mult mai încărcată de spiritualitate.
Chiar dacă afirmația lui I.L. Caragiale potrivit căreia „În România lingușirea și hoția sunt virtuți, iar munca și talentul, vicii demne de compătimit” se perpetuează și în zilele noastre, sugerăm Autorităților locale din comuna Dănciulești să confere Titlul de Cetățean de Onoare profesorului Marin I. Arcuș și profesorului doctor Constantin M. Arcuș, celor din comuna Negomir să acorde Titlul de Cetățean de Onoare profesorului doctor Dumitru Cauc, iar celor din comuna Mătăsari să acorde Titlul de Cetățean de Onoare profesorului Dumitru Dădălău și Titlul de Cetățean de Onoare post-mortem profesorului Ion Dădălău, cei doi ctitori ai Colegiului Mătăsari. Un semnal ar putea veni din partea celor două instituții gorjene: Prefectura și Consiliul Județean.Să demonstrăm că ştim să preţuim valorile!
Dacă muritorii sunt egali, deosebirea dintre ei e doar în merit. La capătul acestui demers, facem mărturisirea că am plecat de la citatul francez: „Les grandes (beaux) esprits se rencontrent” (Oamenii de spirit se aseamănă).
În concluzie, profesorul Marin Arcuș, profesorul doctor Constantin Arcuș, profesorul doctor Dumitru Cauc, profesorul Ion Dădălău și profesorul Dumitru Dădălău, după opinia noastră, sunt niște profesori de tradiție spiruharetiană, repere de intelectualitate, de profesionalism didactic și de moralitate în învățământul gorjean.
Constantin E. Ungureanu