Zi importantă pentru circa 2.300 de elevi din Gorj! Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a intră în focurile examenului de Bacalaureat, prima sesiune a anului 2025. Dintre aceștia, 1.734 sunt din promoția actuală, iar 546 revin în bănci după ce au absolvit în anii anteriori, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Probele scrise se vor desfășura în zece centre de examen, dintre care șapte sunt organizate în municipiul Târgu Jiu, iar celelalte trei în localitățile Motru, Turceni și Novaci. Astăzi începe proba la Limba și literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului pe 11 iunie și de proba la alegere pe 13 iunie.
Primele rezultate vor fi afișate pe 20 iunie, până la ora 12:00, în format anonimizat. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, după vizualizarea lucrărilor, între orele 14:00 și 18:00, dar și în perioada 23-24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.
Măsuri speciale și reguli stricte în sălile de examen
Pentru nouă absolvenți provenind din șase școli din Gorj, Comisia Națională de Bacalaureat a aprobat adaptarea procedurilor de susținere a examenului, pentru a le oferi condiții echitabile.
Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor este permis până la 8:30. Timpul de lucru este de 3 ore. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a examenului de Bacalaureat.
Toate sălile de examen sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.
„Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen”, a precizat Inspectoratul Școlar Județean Gorj.
Este complet interzisă introducerea în sala de examen a ghiozdanelor, poșetelor, manualelor, notițelor, telefoanelor sau oricăror dispozitive electronice. Comunicarea între candidați sau cu exteriorul este de asemenea interzisă. Candidații surprinși în astfel de situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele interzise, iar ca sancțiune nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să fi susținut, recunoscut sau echivalat toate probele de competențe lingvistice și digitale, să fi obținut minimum nota 5 la fiecare probă scrisă, precum și media generală minimum 6 la aceste probe.
I.I.